Zo gebruik ik op mijn MacBook Pro, iPad en iPhone als standaardbrowser Google Chrome, terwijl ik ook een grootverbruiker ben van Google Search, Google Photos, Google Drive, Google Docs, Google Sheets, Google News, Google Maps, Google+, Inbox en nog een aantal diensten.
Uiteraard gebruik ik soms ook non-Google diensten, maar 8 van de 10 vaakst bezochte sites op mijn apparaten is afkomstig van de IT-gigant uit Mountain View.
Na de aankondigingen die Apple vorige week tijdens de WWDC deed en ook op basis van wat ik vorige maand tijdens Google I/O zag, durf ik te verkondigen dat het binnenkort gedaan zal zijn met het gebruik van Google-diensten op Apple's hardware. We zullen gedwongen worden te kiezen tussen all-in Google of all-in Apple.
Zo is er de dienst Google Now, die vaak eerder weet wat jij wilt weten en kan zeggen wanneer je de auto in moet stappen om op tijd bij het vliegveld moet komen. Deze dienst kan alleen optimaal werken met toegang tot Gmail, Google's zoekservice, Google Calendar en Google Maps. Dat is waar de data vandaan komt. Nu al enkele jaren vereist het gebruik van Google Now actief gebruik van minimaal vier andere Google-diensten.
Verbeteringen in Google Now
Google I/O liet een krachtiger, vernieuwd Google Now zien. Een nieuwe functionaliteit met de naam 'Now on Tap' brengt contextueel bewustzijn naar je apps (mits de developer de feature ondersteunt). Als je naar een track in je muziekapp luistert, kan je Google Now vragen wie de uitvoerende artiest is. Google Now haalt de contextuele informatie uit de app, in plaats van uit zijn eigen kennisbibliotheek, en kan op basis daarvan deze vraag beantwoorden.
Ook kan een chatapplicatie kan iedereen die deelneemt aan een conversatie via Google Now (zonder deze app te verlaten) laten vragen wanneer de keuken van een bepaald restaurant sluit. Google Now op de achtergrond kan via Yelp - weer een andere app -voor een antwoord zorgen.
Now on Tap is een functionaliteit die Google Now-gebruikers met liefde in de armen zullen sluiten. Er is wel een vereiste: je hebt een Android-telefoon nodig om het te gebruiken. Dus voortaan heb je naast die vier andere Google-diensten ook het mobiele besturingssysteem van het bedrijf nodig om volledig van Google Now gebruik te maken.
Uitbreidingen van Siri
Vorige week liet Apple tijdens WWDC ook geweldige kunsten van de eigen virtuele assistent Siri zien. Zo krijgt Siri nu ook functionaliteit dat het zelf notificaties brengt in plaats van te wachten op de gebruiker. De volgende versie van Siri, die we terugvinden in iOS 9, brengt volledige integratie met de Spotlight-zoekfunctie, Apple's agenda-applicatie en zijn Kaarten.
Als je net als ik een iPhone-gebruiker bent die nu nog vooral vastzit aan Google Search, Google Calendar en Google Maps, behaal je pas optimaal profijt van Siri als je omschakelt naar de alternatieven die Apple aanbiedt.
Net als voor Now on Tap in Google Now geldt, telt ook voor Siri dat het developers een API biedt voor third-party integraties. Misschien onnodig om te zeggen, maar deze werken alleen voor apps binnen het iOS-ecosysteem.
Zowel Google Now als Apple Siri verbeteren in rap tempo. Maar ze kunnen allebei enkel beter worden door exclusief gebruik van de eigen applicaties, diensten en besturingssystemen.
Laten we de trend eens verder volgen en kijken waar we uitkomen. Het zal je niet ontgaan zijn dat ook gebruikers steeds afhankelijker worden van virtuele assistenten; ze worden daarmee belangrijker en komen centraal te staan in de wereld van de gebruiker.
Als de wederzijdse afhankelijkheid doorzet, zullen gebruikers als ik gedwongen worden te stoppen met gebruik van Google-diensten op Apple hardware; we moeten volledig het ene platform omarmen en het andere compleet laten gaan.
Geldkwestie
En er is nog een factor die een keuze tussen Google en Apple forceert, namelijk Apple's businessmodel.
Google verdient zijn geld voornamelijk aan advertenties. Dus Google heeft er belang bij dat mensen als ik door advertenties ondersteunde diensten als Google-apps op Apple-hardware gebruiken.
Google doet zijn best om zijn apps zo optimaal mogelijk binnen iOS te laten draaien. Maar het wordt gedwarsboomd. Neem de functie dat je via Google Maps op je pc een locatie naar je telefoon kunt verzenden. Google kan dit voor iPhone-gebruikers niet op dezelfde manier mogelijk maken als het doet voor Android omdat het niet dezelfde toegang heeft tot het Apple mobiele besturingssysteem. Google is hierdoor gedwongen een workaround te gebruiken via notificaties om het commando over te brengen.
Apple verdient daarentegen vooral geld met hardware, software en clouddiensten, naast het distribueren van content. Apple heeft geen enkel belang bij gebruikers die Google-diensten gebruiken. Sterker nog, het ziet hen als bedreiging omdat Google-diensten ze naar het Google ecosysteem lokken.
Dit achterliggende verhaal vormt vrijwel zeker de uitleg voor de volgende stappen die Apple recent ondernam:
- Apple CEO Tim Cook haalde uit naar gratis, door advertenties ondersteunde diensten. Hij zei: "Je vindt deze zogenaamd gratis diensten misschien fijn, maar wij denken niet dat ze het waard zijn je e-mail, zoekhistorie en zelfs familiefoto's te laten dataminen en verkocht worden voor welk advertentiedoel dan ook."
- Apple kondigde nieuwe functionaliteit voor zijn Spotlight-zoekfunctie op OS X aan die belangrijke aspecten van Google Search vervangt. Zo gebruikt Spotlight tegenwoordig 'natural-language search' waarmee het zoeken op zowel de desktop als het web met simpele vragen mogelijk wordt. Sommige analisten denken dat Apple erop uit is langzaam Google kapot te maken.
- Apple bracht in 2012 het eigen Apple Maps uit als vervanger voor het standaard Google Maps op iPhones en iPads en kopieert nu ook aspecten van Google's StreetView-systeem naar de eigen software door ook alles te gaan fotograferen vanuit een rijdende auto.
Het afhankelijker maken van gebruikers en het kopiƫren van elkaars diensten gebeurt bewust. De gedwongen keuze komt dichterbij: Gebruik Apple hardware met Apple diensten of kies voor Android-apparatuur met Google's portfolio.
De dagen dat je gerust Google kon gebruiken op Apple zijn geteld. Ik ben bang dat gebruikers gedwongen worden een keuze te maken.
Mike Elgan schrijft met regelmaat bijdragen voor zustersite Computerworld.com over technologie en techcultuur. Je vindt hem op onder andere Google+.
Natuurlijk stopt Google niet met Apple-support zolang Apple open standaarden blijft supporten.
Reageer
Preview