Red Hat is geen alledaags bedrijf, laten we dat vooropstellen. Allereerst is het natuurlijk een bedrijf dat enterprise opensource software verkopen als business model heeft. Dat is op het eerste gezicht een contradictie, want waarom zou je betalen voor opensource software? Bij Red Hat betaal je dan ook niet voor de software zelf, maar voor de ondersteuning die Red Hat levert om ermee aan de slag te gaan en te blijven.
Verder zorgt Red Hat er binnen de opensource Linux-community voor dat het continu in de top 3 van contributors staat. Op die manier kan er uiteindelijk een zekere sturing aan de richting van de software gegeven worden. Ook de certificering van nieuwe onderdelen voor enterprise-gebruik is iets wat Red Hat op zich neemt. Dat moet je volgens Lans ook niet onderschatten en kan soms meerdere jaren in beslag nemen.
Groei zet goed door
Een tweede reden voor het bijzondere karakter van Red Hat als bedrijf is de gestage en stevig groei die het doormaakt. Dat is in hun markt van enterprise software niet altijd vanzelfsprekend, volgens Lans. Red Hat zet echter al jaren een jaar-op-jaar groei van gemiddeld zo'n 20 procent neer. Sinds Lans 5,5 jaar geleden aan de slag is gegaan bij Red Hat, is het bedrijf met een factor 3,5 gegroeid.
Dat zijn zeker geen misselijke cijfers. Een gevolg van deze groei is dat men bij Red Hat in de Benelux langzaam maar zeker richting een splitsing van Nederland aan de ene kant en België en Luxemburg toe werkt. Dat is volgens Lans altijd te verkiezen, maar wordt vaak niet gedaan vanuit kostenoverwegingen. Cultureel is er echter een dermate groot verschil tussen Nederland en België en Luxemburg dat het loont om ze uit elkaar te halen. De eerste resultaten van de splitsing geven volgens Lans ook aan dat dit een goede zet is geweest. De resultaten van België trekken vanwege de scherpere focus steeds verder richting die van Nederland.
Opensource als onderscheidend vermogen
Lans ziet een mooie rol weggelegd voor opensource software in het algemeen en uiteraard die van Red Hat in het bijzonder, met als basis uiteraard Red Hat Enterprise Linux. OpenShift is ook zeker een van de paradepaardjes in de stal van Red Hat, vooral vanwege de veelzijdigheid van het platform. Je kunt het eigenlijk overal op draaien, van bare metal tot de cloud.
Dick Lans, Regional Manager Benelux bij Red Hat
Een van de punten die Lans maakt tijdens ons gesprek, is dat een opensource platform zoals dat van Red Hat goed valt bij de IT'ers binnen je organisatie. Bij de meeste organisaties krijgen IT'ers steeds minder 'ouderwetse' IT-taken toegewezen. Wil je als developer een paar extra VM's of containers hebben om in te ontwikkelen, dan kun je die steeds vaker in je eigen dashboard opspinnen. Daar heb je IT niet meer nodig. Als IT'er krijg je steeds meer een ondersteunende rol voor de business: je moet zorgen dat alles veilig is en bent bezig met zaken zoals compliancy en governance.
Opensource is laagdrempelig, dus valt goed bij mensen binnen organisaties. Als IT'er biedt het je de mogelijkheid om je weer bezig te gaan houden met iets fundamenteels voor je organisaties op het gebied van de architectuur. De tijd die je nu niet meer besteedt aan de dingen die de business tegenwoordig zelf kan inregelen, kun je nu besteden aan het bouwen van nieuwe omgevingen in een opensource omgeving en community.
Organisatie als opensource community
Het concept van een community is iets waar Lans tamelijk bevlogen over kan vertellen in relatie tot hoe organisaties functioneren. Zijn punt is dat innovatie in de IT-omgeving onontkoombaar is, maar dat het voor de meeste organisaties onduidelijk is hoe men dit in de praktijk wil gaan doen.
Volgens Lans is veel van de vertraging bij innovatie terug te voeren op een gebrek aan communicatie tussen de verschillende lagen binnen organisaties. In zijn woorden: "IT moet business gaan spreken", waarbij het ook andersom geldt. C-level zal er tot slot ook aan moeten geloven. Als je op de verschillende lagen van je organisatie in samenspraak met elkaar innoveert, kom je het verst volgens Lans. Je moet gezamenlijk tot een aanpak en een oplossing zien te komen.
Hij laat tijdens ons gesprek middels een schema van een ontwikkelstraat zien hoe hij dit voor zich ziet. Het idee is dat je gedurende 8 weken met alle lagen binnen een organisatie in conclaaf gaat over het te volgen traject. Op deze manier weet iedereen aan het eind precies waar hij aan toe is en wat er gaat gebeuren.
Open innovatie
Lans gebruikt de term 'open innovatie' voor de manier van werken zoals hierboven beschreven. Opvallend aan deze benadering is dat de innovatie van onder naar boven plaatsvindt. Dat wil zeggen, je legt als C-level en board je oor te luister bij wat de wensen en mogelijkheden zijn op de IT- en business-lagen binnen je organisatie, waarna je samen tot een breed gedragen insteek komt.
Let wel, het is niet de bedoeling dat je in 8 weken tijd je volledige organisatie in kaart hebt als het gaat om het innovatietraject. Dat is niet mogelijk en ook een van de redenen waarom een top-down benadering niet werkt, zeker niet bij grote instellingen zoals je die bijvoorbeeld binnen de overheid tegenkomt.
Aantrekkingskracht van opensource
Op papier ziet een benadering zoals hierboven geschetst er wat ons betreft best goed uit. De vraag is wat ons betreft echter wel hoe een dergelijke insteek bij het leiderschap binnen organisaties valt. Je zou gechargeerd kunnen stellen dat je van Shadow IT nu Shadow Innovation maakt, aangezien je veel van de innovatie bij de business en bij IT legt. Daar zullen niet alle CIO's zomaar in mee willen gaan, verwachten we. Die geven onder de streep toch wat 'macht' af.
Aan de andere kant kan opensource ook juist een goede trekker zijn voor nieuw talent binnen een organisatie. Het is bij een bepaald type organisatie doorgaans erg lastig om de meest getalenteerde IT'ers binnen te halen. Denk hierbij aan overheidsinstellingen of zorginstellingen, die niet per se met innovatie bezig zijn, maar meer met de verplichting richting de burgers om hen zo goed mogelijk van dienst te zijn. Dat betekent onder andere een nadruk op het simpelweg in de lucht houden van de diensten en dus niet zozeer primair op innovatie.
Juist voor dat soort instellingen kan de keuze voor opensource eraan bijdragen dat zeer getalenteerde werkzoekenden toch geïnteresseerd zijn, vanwege de aantrekkingskracht die opensource heeft.
Hoe groot is de rol van Red Hat?
Het concept van open innovatie is duidelijk en er zijn ook meerdere manieren waarop de relevantie voor organisaties aangetoond kan worden. Maar heeft Red Hat de positie om deze benadering goed bij klanten binnen te krijgen? Vergeleken met de 'grote jongens' in het enterprise-software-domein is Red Hat natuurlijk niet zo enorm groot, ook al is het in verhouding tot andere opensource-platformen natuurlijk juist wel groot.
Lans zou dan ook graag willen dat Red Hat samen met klanten aan co-innovatie/co-development gaat uitvoeren. Samen met een klant oplossingen ontwikkelen, die de klant vervolgens gebruikt. Daarbij moet uiteraard het vertrouwen gewonnen worden van klanten, om bij de CIO's aan tafel te komen. In de praktijk blijkt er echter een verband te zijn tussen het formaat van de leverancier en het succesvol winnen van het vertrouwen.
Aangezien Red Hat zoals gezegd niet zo groot is, hebben ze het daar lastig mee. Daar moet dus druk aan gewerkt worden. Samen met IBM zijn ze nu in ieder geval met geen mogelijkheid meer klein te noemen, dus wellicht dat daar de nodige mogelijkheden liggen. Daarnaast kan ook de 'open innovatie'-benadering er wellicht voor zorgen dat de deur wat sneller opengaat.
Wat je er ook van mag vinden, Red Hat heeft in ieder geval een duidelijke visie over de rol van opensource in enterprise-omgevingen en over hoe innovatie mogelijk is aan de hand van opensource. We zullen de voortgang ervan met belangstelling gaan volgen.
Reageer
Preview