Na gesprekken/interviews wil Brugman zijn gesprekspartners graag laten zien hoe Cisco de toekomst aan het vormgeven is. In een apart - afgesloten - deel van het hoofdkantoor in Amsterdam heeft Cisco diverse demonstratieruimten ingericht en in één daarvan is gevisualiseerd hoe het bedrijf in samenwerking met onder meer Rijkswaterstaat smart technology inzet om verkeersstromen in kaart te brengen op Rijkswegen. Een real-time kaart van Nederland biedt een fascinerende aanblik van diverse kleuren die zich bewegen over de snelwegen en geven daarmee een indicatie van de snelheden waarmee wordt gereden. Over de gehele kaart zijn cijfertjes te zien die continu worden bijgewerkt. Een indrukwekkende visualisatie van hetgeen Brugman een uurtje eerder bevlogen heeft aangehaald als één van de fascinerende toepassingen van sensoren, IoT en smart technology.
In de serie over de platformstrategie van Cisco hebben we het dit keer over de inzet van IoT door Cisco, een van de pijlers onder die platformstrategie. "Al zeven jaar ben ik bezig met IoT bij Cisco", zo trapt hij af. "Ik heb een eigen IoT-team en zeker binnen de Industriële IoT zijn wij de nummer 1." Hij voegt er haast verontschuldigend maar eerlijk realistisch aan toe dat dat in perspectief moet worden gezien. "De markt is erg versplinterd en vergeleken met onze andere activiteiten is de omzet nog klein."
Brugman schetst kort de ontwikkelingen binnen (I)IoT, waarin hij de nadruk legt op de traagheid waarmee de markt zich ontwikkeld. Veel fabrikanten en leveranciers van traditionele machines en (bijvoorbeeld) telefooncentrales hebben lang gewacht om de apparatuur geschikt te maken voor communicatie over het internet. "Wij zagen die trend niettemin wel aankomen, vandaar dat wij zeven jaar geleden zijn gestart met ons eigen IoT-team, maar omdat wij van andere traditionele fabrikanten afhankelijk waren in het internet-ready maken van apparatuur, ging het niet altijd even snel als wij wilden."
'Procesautomatisering is een vak apart'
Brugman benadrukt dat procesautomatisering in de industrie op zich nog steeds komt van de in industrietakken gespecialiseerde leveranciers en dat Cisco met name zorg draagt voor de verbinding van die procesautomatisering met de buitenwereld. "Procesautomatisering is een vak apart, dat moet je aan de specialisten overlaten. Wat wij doen is zorgen dat de data zo veilig mogelijk van de ene plek naar de andere komt, bijvoorbeeld in predictive maintenance. Dat doen we onder meer met auto's, zes tot acht miljoen auto's rijden rond met een Cisco-sim. De auto beschikt over vier separate data-lanes, om te zorgen dat bijvoorbeeld het on-board entertainmentsysteem en het motormanagement hun eigen verbinding hebben." Dat moet ervoor zorgen dat een update van het entertainmentsysteem geen technische storingen oplevert. De sensoren in het motorische gedeelte kan de dealer of een garage al erop wijzen dat er zich binnenkort een probleem kan voordoen. "Dan kan een service-auto al op weg gaan zonder dat de chauffeur van de betreffende auto er weet van heeft. Hij wordt dan voordat de storing zich voordoet van de weg geplukt."
Samen met partners is Cisco ook actief in de Port of Rotterdam; het havenbedrijf staat erom bekend zowel op en langs het water als op de enorme containercomplexen volop in te zetten op smart technology. Cisco zorgt ervoor dat data verzameld kan worden van de bewegingen van het water, deze worden door middel van sensoren die in het water liggen bijgehouden en doorgegeven. Die gegevens zijn van belang voor zowel schippers als loodsen en diverse andere participanten op het water en aan de wal.
Maar waar Brugman op dit moment enorm veel (toekomstige) gebruiksmogelijkheden ziet is de al eerder genoemde samenwerking met Rijkswaterstaat. Onder en langs de rijkswegen zijn glasvezelkabels aangelegd waarmee de borden worden aangestuurd. Gebleken is dat via die glasvezels trillingen in het wegdek zijn op te vangen die via slimme analytics zijn te vertalen in het aantal auto's dat op een wegvlak rijdt in combinatie met de snelheid waarmee diezelfde auto's rijden. "Doordat je precies weet waar auto's rijden en je kan voorspellen wanneer iemand waar aankomt, kan je aan traffic-management gaan doen. Je hebt een intelligent traffic systeem die je kan laten praten met de auto, het zo geheten Road to Vehicle systeem."
Real-time is daarin het toverwoord, zegt hij. Nu kunnen van die data diverse apps gebruik maken, onder meer voor navigatie (Waze bijvoorbeeld) of van AnaarBeter. De bestuurder van de auto kan op basis van die informatie keuzes maken over de te volgen route. Brugman benadrukt tijdens het gesprek diverse malen dat de 'tussenkomst' van de bestuurder een tijdelijke rol is. "Alle data gaat dadelijk naar de auto, die op termijn ook zelf de beslissingen maakt."
Een einde aan al die verschillende protocollen
Het enige dat een echt hyperconnected wereld nog tegenwerkt, is het gebruik van verschillende protocollen, een overblijfsel van de van oudsher gescheiden werelden van IT en OT. Maar daar komt langzaam maar zeker een einde aan, denkt Brugman. "Onze visie is dat zo laag mogelijk in de technologische pyramide moet worden ingezet op een universele taal", zegt hij. "We gaan steeds meer rekenkracht en analytisch vermogen inzetten aan de edge van de netwerken, dus we voegen intelligentie toe aan de sensoren. Dat is onmogelijk als er op dat lage niveau verschillende talen worden gebruikt." Als voorbeeld noemt hij de Leidsche Rijn-tunnel. "Dat draait op één netwerkprotocol, waardoor zeer veel taken kunnen worden afgehandeld. Anders zou je vijf man naar een monitor moeten laten kijken."
Niettemin blijft het noodzaak nog lang met legacy te moeten kunnen omgaan. Vooral binnen de OT-wereld is er nog veel apparatuur waarvan vroeger werd ingeschat dat het dertig tot veertig jaar mee moest gaan. "Dus de vervangingsslag neemt nog wel even zijn tijd", zegt Brugman, "maar wij zijn in staat een vertaalslag te maken van de protocollen die in de procesautomatisering van de huidige leveranciers worden gebruikt." Wel ziet Brugman nu een kentering komen. "Met Industrie 4.0 zie je dat IP steeds vaker wordt gebruikt. Nu kunnen we wat met die gegenereerde data doen. IT en OT komt steeds dichter bij elkaar, waardoor je je assetmanagement of fabrieks-ERP kan koppelen aan CRM en BI. Je kan dan de klant real time laten zien wat er gebeurt."
Blijft niettemin dat Cisco - en dus ook Brugman - veel moet schakelen tussen organisaties die voorop lopen en klanten die aan het begin van het digitaliseringsproces staan. "Al kijk je naar Schiphol, de Port of Rotterdam en Rijkswaterstaat, ja dan praat je over organisaties die al heel vooruitstrevend denken èn doen. De veranderingen gaan zo snel, maar tegelijkertijd zo langzaam, althans soms voelt het zo. De huidige ontwikkelingen met (I)IoT raken je primaire processen en het vergt soms durf om daarmee stappen vooruit te maken. Soms doen bedrijven een PoC (proof of concept), maar zien ze daarin de waarde niet. Wij helpen klanten door die eerste fase heen om er uiteindelijk waarde uit te halen."