Intelligentie machines maken menselijke ethiek belangrijker
Zeynep Tufekci is een assistent-professor aan Harvard Berkman Center for Internet and Society en is gespecialiseerd in de impact van big data en algoritmen en hoe technologie invloed heeft op maatschappelijke trends. In deze TED Talk onderzoekt Tufekci de valkuilen van kunstmatige intelligentie en de mogelijke toekomstige mislukkingen in een maatschappij die daarop niet goed is voorbereid. Tufekci gelooft dat de menselijke moraal steeds belangrijker wordt in een tijdperk van kunstmatige intelligentie en emotioneel intelligente machines.
Hoe AI een tweede industriële revolutie teweeg brengt
Kevin Kelly staat bekend als oprichter en editor van Wired en als voormalige uitgever van Whole Earth Review. Kelly heeft veel geschreven over wetenschap, filosofie, intelligente machines en het menselijke brein. In deze TED Talk beschrijft Kelly drie AI-trends die de basis vormen voor de toekomstige ontwikkelingen. Kelly stelt dat onze wens slimme producten te maken een impact heeft op veel, zo niet alle, aspecten van ons leven.
Wat er gebeurt als computers slimmer zijn dan wij
Nick Bostrom is professor aan de University of Oxford, directeur van het Future of Humanity Institute en directeur bij het Strategic Artificial Intelligence Research Centre. Bostrom is gespecialiseerd in de ethiek in AI, de toekomst van de mensheid en de potentiële risico's, daarin. Deze TED Talk onderzoekt de vaak gehoorde vraag "wat gebeurt er als computers slimmer worden dan wij?". Er zijn enkele mogelijk eindscenario's, van intelligentie machines die de mensheid redden, of juist vernietigen, of het creëren van een geheel nieuwe normen- en waarden-systeem voor een samenleving met denkende machines.
Deze app weet hoe je je voelt, door naar je te kijken
Rana el Kaliouby is chief science officer en medeoprichter van Affectiva, technologie waarmee je emoties kan meten, waardoor computers in staat zijn menselijke emoties te herkennen door te kijken naar je gezichtsuitdrukking. In deze populaire TED Talk geeft Kaliouby een demonstratie van deze gezichtsherkennende technologie. Hij legt uit hoe deze emotielezer de manier waarop mensen en machines met elkaar omgaan kan veranderen en hoe machines net zoals mensen kunnen reageren op emotionele indrukken.
Verliezen we niet de controle over kunstmatige intelligentie?
Sam Harris is auteur van vijf New York Times-bestsellers en richt zich op een aantal interessante onderwerpen als neurowetenschap en moraliteit van de menselijke rationaliteit en hoe we moeten veranderen als de wereld om ons heen verandert. In deze TED Talk heeft Harris het over de angst die los wordt gemaakt door superintelligentie machines en waarom dat terecht is. De problemen die met AI meekomen moeten worden getackeld voordat we dergelijke intelligente systemen verder ontwikkelen, om horrorscenario's te vermijden. Harris denkt dat AI ons kan vernietigen als we er niet strak de controle op houden.
Het bouwen van zelfbewuste robots
Hod Lipson is een specialist in robotics en directeur van het Creative Machines Lab van Columbia University. Een van Lipsons interesses is de evolutionaire robot; hij doet onderzoek naar kunstmatige levensvormen en volledig zelfstandig functionerende robots. In deze korte en relatief oude (2007) TED Talk demonstreert Lipson enkele van zijn robots die hij geprogrammeerd heeft om te leren, om zichzelf te begrijpen en hun eigen grenzen te kennen.
De samenwerking tussen mens en computer
Shyam Sankar is directeur van Forward Deployed Engineering bij Palantir Technologies en gespecialiseerd in big data-analyse. Sankar richt zich op de symbiose tussen mensen en computers en legt uit waarom we eerder moeten vertrouwen op intelligence augmentation (IA) dan op artificial intelligence in het oplossen van complexe problemen. In deze TED Talk legt Sankar uit waarom het oplossen van wereldproblemen zoals terrorisme, niet gaat om het begrijpen van het juiste algoritme, maar zich meer zou moeten richten op de verbinding tussen computers en menselijk individualisme.
De angstaanjagende gevolgen van lerende computers
Datawetenschapper Jeremy Howard is de CEO van Enlitic, een organisatie die optimale behandeling van patiënten nastreeft door gebruik te maken van machine learning op patiëntendata. In deze TED Talk onderzoekt hij de implicaties van deep learning en alles wat te maken heeft met machine learning. Hij kijkt terug op de eerste zelflerende computer en legt uit hoe Google, IBM, Baidu en andere techgiganten de fundamenten hebben gelegd van machine learning. Howard legt tevens uit hoe zijn bedrijf deep learning inzet voor de medische sector.
Kan een computer poëzie schrijven?
Oscar Schwartz is een schrijver en dichter die zich richt op de impact van digitale technologie op cultuur en menselijke interactie. Schwartz heeft een website opgezet, Bot or not, die een Turingtest aanbiedt waarmee bezoekers stukken dichttekst kunnen beoordelen of het geschreven is door een computer of een mens. Deze TED Talk biedt voorbeelden van dichtkunst geschreven door zowel computers als mensen en nodigt de kijker uit te raden welke is geschreven door een computer. De resultaten zullen je verbazen! Schwartz vraagt zich af of het nog steeds geldt als poëzie als het geschreven is door een computer, en of de computer werkelijk zichzelf ermee heeft geuit. En wat betekent het nu eigenlijk, een computer of een mens zijn?
Robots met een ziel
Guy Hoffman is assistentprofessor en werkzaam bij de Sibley School of Mechanical and Aerospace Engineering van de Cornell University. Hoffman houdt zich bezig met de interacties tussen robots en vraagt zich af of zij tot eenzelfde soort communicatie kunnen komen als die we zien tussen twee of meer mensen. In deze populaire TED Talk onderzoekt Hoffman de vermenselijking van robots in films en kijkt hij hoe we dat in werkelijkheid zouden kunnen bereiken. Hij is op zoek naar robots die meer kunnen dan alleen de typische 'observatie en reactie''-relatie die ze hebben met mensen, zoals goed zichtbaar is in schaakspellen tussen mens en robot.
Reageer
Preview