"We zijn conservatiever dan wat technologisch mogelijk is", concludeert algemeen directeur Pieter Paul Verheggen van Motivaction. Die onderzoeksfirma heeft in straatinterviews een praktijktoetsing gedaan van een reeks wetenschappelijk onderbouwde toekomstscenario's ontwikkeld door het Rathenau Instituut. Beide organisaties deden dit in opdracht van glasvezelaanbieder Eurofiber die vijftien jaar de toekomst in blikt, vanwege het eigen vijftienjarige bestaan nu.
Digitale detox dreigt
"De resultaten hebben mij wel verbaasd", zegt CEO Alex Goldblum van Eurofiber. Hij waarschuwt dat een digitale detox op de loer ligt. Mensen willen grip houden op technologie, zo blijkt uit het onderzoek. Aan IT'ers en IT-leveranciers de schone taak om de mogelijke voordelen goed uit te leggen. "Daar is nog wat ambassadeurswerk nodig", aldus Goldblum. Hij kijkt zowel de IT-leverende industrie als ook de IT-gebruikende markt aan.
Belangrijk is wel om daarbij niet blind te varen op wat er technisch zoal mogelijk is. Daar spreekt Goldblum weliswaar enthousiast over, maar hij licht gelijk nut en noodzaak toe. "Vorig jaar hebben we voor het eerst fiber aangelegd voor een bushokje. Waarom voor een bushokje?", vraagt de CEO van Eurofiber retorisch. Hij antwoordt direct zelf: omdat een overdekte bushalte tegenwoordig een WiFi-hotspot kan zijn, een digitale ads-kiosk en nog veel meer.
Progressief, plausibel of conservatief
Ook hierbij is oog voor 'de gewone gebruiker' kritiek. "We moeten onze huidige normen en waarden toepassen (mappen) op de techwereld, in plaats van andersom." Goldblum stelt dat Nederland het qua digitalisering goed doet en voorop loopt, maar dat dat niet als vanzelfsprekend gezien moet worden. Het Motivaction-onderzoek op basis van de Rathenau-toekomstscenario's heeft ook hem verrassende inzichten gegeven.
Motivaction-directeur Verheggen presenteert de resultaten uit de bevraging van 1025 mensen, opgedeeld in consumenten en ondernemers. Uiteenlopende ICT-gedreven ontwikkelingen op vier gebieden zijn door Rathenau elk vervat in een drietal scenario's: progressief, plausibel (volgens de wetenschappers van Rathenau), en conservatief. Consumenten gingen vaker voor het convervatieve scenario, terwijl ondernemers wat meer voor de plausibele en ook progressieve scenario's kozen.
Alles smart?
De vier gedefinieerde gebieden zijn smart life (onder meer de digitale maatschappij en gezondheidszorg), smart work (onder andere telewerken en mobility), smart business (onder meer de omgang met disruptie en nieuwe businessmodellen) en smart home (onder andere domoticia, robotica en duurzame energie). Deze vier gebieden raken diverse zaken, enerzijds nu al lopende trends en anderzijds aankomende ontwikkelingen.
Het trendrapport (PDF) op basis van de toekomstverkenning bestrijkt dan ook een breed spectrum. Dit loopt uiteen van zelfrijdende auto's en lopende robots via het Internet of Things en drones tot geautomatiseerde landbouw en voorspelbare verkeersstromen. Plus natuurlijk de voor dit alles benodigde digitale infrastructuur. "Er is en komt een nieuwe serie diensten en producten dankzij ICT en ICT-infrastructuur", zegt voorzitter Hans de Boer van ondernemingsorganisatie VNO-NCW. Hij was één van de sprekers bij de presentatie van de blik op Nederland in 2030.
Verbinden, uitleggen en aanpassen
Goldblum waarschuwt ook dat er nu te veel projecten worden bedacht die "an sich goed zijn, maar waarbij vooraf te weinig wordt gedacht aan infrastructuur". Dat kan uiteindelijk funest zijn, aldus de CEO van de infrastructuurleverancier. "Zonder goede verbindingen zijn nieuwe diensten zoals bijvoorbeeld Uber die biedt een stuk minder kansrijk. Hetzelfde geldt voor de voordelen van smart cities, zoals duurzaam energiegebruik."
Terwijl er uit het Motivaction-onderzoek een wat conservatief beeld naar voren komt, is de teneur niet negatief. Veel valt er te winnen met duidelijker uitleggen, plus technologie inpassen op en aanpassen voor huidige normen en waarden. Het afsluitende debat over het nationale onderzoek naar de scenario's voor Nederland in 2030 komt erop uit dat mensen wel bereid zijn om de mogelijkheden van technologie te omarmen. De consument blijft echter sceptisch zolang technologiebedrijven er onvoldoende in slagen het persoonlijk voordeel duidelijk te maken.
Verwacht het onverwachte
De missie is dus om gebruikers - zowel consumenten als ook ondernemers - mee te voeren naar de toekomst. Tegelijkertijd zijn er altijd nog onvoorziene verrassingen te verwachten. Verheggen noemt de klassieke tijdreisfilm Back to the Future, waarin vanuit 1985 naar 2015 is gereisd. "Wat is daarin geheel gemist? "De smartphone! Ze dachten toen wel dat we in de toekomst meer zouden faxen." Het nut van de fax was ooit duidelijk en het communicatie-apparaat werd onmisbaar geacht. Anno nu lijken het nut en persoonlijk voordeel van de smartphone onmiskenbaar.
Reageer
Preview