In een wereld van innovatie en snelheid ontbreekt vaak de bewustwording dat kleine partners ook economisch moeten handelen en niet zes maanden kunnen wachten op hun geld. Ondernemer Michael Hübl formuleerde daarom tijdens het Accenture Innovation Forum 2016 duidelijke eisen aan concerns.
Michael Hübl had op het Accenture Innovation Forum vijf minuten de tijd. Hij gebruikte deze vijf minuten voor duidelijke uitspraken. De mede-oprichter en productmanager van startup Flinc, die een app voor carpoolers aanbiedt, presenteerde samen met vier andere oprichters het platform van de startup op de bijeenkomst van Accenture.
De fouten van concerns
Tijdens zijn lezing formuleerde Hübl, die onder andere samenwerkt met de Deutsche Bahn, welke fouten concerns in de samenwerking met startups moeten vermijden:
Alleen willen leren:
Het enige doel mag niet de kennisoverdracht zijn van de startup naar het concern. De grote spelers hebben een strategie nodig en goede voorbereiding voor de samenwerking.
Na 3 maanden klagen dat het business plan niet klopt:
Wie met een startup samenwerkt kan niet dezelfde KPI-waarden hanteren als bij het eigen bedrijf.
Geen duidelijke verantwoordelijkheden benoemen:
Omdat startups flexibel en creatief zijn betekent dit niet dat zij geen behoefte hebben aan structuur.
Langdurige besluitvorming:
Startups leven van hun snelheid. De grote partner waarmee ze samenwerken mag hen niet afremmen.
Dit kunnen concerns beter doen
Michael Hübl gaf grote bedrijven ook tips voor de samenwerking met startups:
Richt een fastlane op:
Concern en startup worden vaak vergeleken met een tanker en een speedboot. De speedboot heeft ook de fastlane nodig.
Gezamenlijk projecten doorvoeren:
Er moet worden samengewerkt - en dat betekent niet alleen op het gebied van workshops en presentaties.
Samenwerking opent deuren:
De sterke kant van een startup ligt bij het tempo, de sterke kant van een concern is haar geloofwaardigheid. Deze combinatie van factoren moet voor beide tot succes leiden.
Investeren:
Ook een startup functioneert als een economische organisatie en wil geld verdienen.
Op de volgende pagina: Waarom betalen grote bedrijven zo belabberd?
Unaniem sloten de vertegenwoordigers van andere startups zich aan bij deze lijst. Teneur van de praktijkervaringen: in de concerns ontbreekt het vaak aan het bewustzijn dat de kleine partners bij een betalingstermijn van 6 maanden in economische problemen komen. Ook de kostendruk van de grote spelers ervaren ze soms op de man.
Zo vertelde Catharina van Delden, oprichter van Innosabi: "Wij hebben ook meegemaakt dat concerns een forse korting willen onderhandelen met als onderbouwing: "Jullie winnen toch zoveel aanzien door ons". Dan moet je als startup in de gaten houden dat de samenwerking rendabel blijft.
Accenture Innovations Forum 2016
Voor de eerste keer organiseerde Accenture het Innovation Forum 2016 in het Kesselhaus, een hippe party locatie in plaats van het hotel Bayerischer Hof. Dit paste beter bij het motto "Big player meets startup", vond men.
Dat een flexibele sprinter op de lange weg van de concerns niet verloren gaat, is te zien in een ander voorbeeld. Innosabi werkt met cloud gebaseerde systemen. De inkoopafdeling van veel concerns heeft daarvoor echter geen standaard contracten. Soms moet van Delden het maandenlange prakkeseren van de juridische afdeling afwachten.
Stephan Kühr, hoofd van 3yourmind, weet hoe hij de traagheid van de grote spelers kan benutten. Zijn startup richt zich op de bemiddeling van passende dienstverleningen voor 3D-druk. Kühr vertelt over concerns die zich tot hem wendden, terwijl hetzelfde apparaat zich op hun afdeling bevond. Toch is de afhandeling door 3yourmind eenvoudiger, grijnsde Kühr terwijl het publiek lachte.
Innovatie niet in silo's beperken
Na de discussieronde neemt Catharina van Delden nog de tijd voor een kort gesprek met CIO. Daarbij is de 31-jarige optimistisch: "In elk bedrijf zijn er bijzondere, creative figuren. Dat heeft niets met leeftijd te maken! Steeds meer leren bedrijven zulke werknemers in te schatten. Als startup moet je deze bijzondere mensen nu eenmaal vinden."
Geen silo's
In principe is de oprichter het niet eens met het ontwikkelen van "innovation Silo's" door afgebakende teams. Haar stelling: over tien jaar heeft elke medewerker een verantwoordelijkheid op het gebied van innovatie. Toch mist zij in Duitsland de hands-on mentaliteit.
Van Delden weet in welke wijze de werkzaamheden voor haar klanten ook met veranderingsbeheer te maken hebben. Als voorbeeld noemt zij een grote energieleverancier. "In deze branche stond gedurende lange tijd de veiligheid bovenaan. Dat was ook belangrijk, want wie een krachtcentrale bouwt of in bedrijf heeft, mag niet de kleinste fout maken", vertelt ze.
Dit bedrijf had plotseling te maken met smart home. "Dat is een totaal andere manier van denken: Een bug is niet dramatisch en men gooit enkele apps op de markt die niet allemaal gebruikt worden", zegt van Delden. "Het gaat hier namelijk om de snelheid en een geheel andere aanpak!"
Reageer
Preview