Elk jaar opnieuw begaan techbedrijven en hun bazen de meest stupide fouten. Tijd voor een overzicht.
1. Comcast CEO Brian Roberts
Hoe kwaad kun je je klanten krijgen? De Amerikaanse internetprovider Comcast maakte het in 2014 wel heel bont. Zo bont dat een vrouw in de staat New Mexico een pistool trok om een Comcast-monteur te bedreigen en een man een idiote, veel te lang durende YouTube-video uitbracht waarin hij tevergeefs probeerde bij de klantenservice zijn abonnement op te zeggen.
Ondertussen trachtte het bedrijf geld af te troggelen van Netflix door expres de videodienst zeer traag aan zijn klanten te serveren.
Toen president Barack Obama het opnam voor netneutraliteit, reageerden Roberts en zijn bedrijf met paginagrote advertenties in landelijke kranten waarin ze stelden dat ze niets liever willen dan een vrij en en open internet. Hoe idioot wil je het hebben?
2. Techjournalisten (Bendgate)
Wat een geweldig verhaal leek het: Apple's gigantische, dure iPhone 6 Plus buigt in je broekzak. Gelukkig voor Apple, maar onfortuinlijk voor de journalisten die het serieus coverden, bleek het niet waar te zijn. De Amerikaanse consumentenbond deed wat techjournalisten eigenlijk hadden moeten doen, namelijk de telefoon daadwerkelijk testen en laten zien dat het apparaat helemaal niet makkelijk buigt en zelfs vrij sterk is. Zoals in de journalistenwereld wel vaker gebruikelijk was hier het adagium 'Laat feiten nooit je verhaal ruïneren' van toepassing.
3. Uber CEO Travis Kalanick
Hoewel Uberbobo Emil Michael idiote uitspraken deed over jounaliste Sarah Lacy en andere journalisten die het waagden iets kritisch te melden over taxidienst Uber, maakte de CEO het wel heel bont. Hij had Michael om te beginnen direct moeten ontslaan.
Maar zelfs als hij dit alsnog doet, maakt dit het goed dat hij New Yorkers nu op kosten jaagt door de tarieven tijdens sneeuwstormen te verhogen? En wat te denken van de praktijken die concurrent Lyft beschadigen door Uber-chauffeurs expres fake ritten te laten boeken?
Deeleconomie? Ego-economie zul je bedoelen.
Uber-nasty? Staff submits 5,560 fake ride requests
4. Vinod Khosla
Als je jezelf afvraagt waarom zoveel mensen in de San Francisco Bay Area een hekel hebben gekregen aan techies, hoef je niet verder te kijken dan de kust van San Mateo County. En in het bijzonder Martins Beach, een strand dat ooit decennia lang in trek was bij wandelaars en zonaanbidders.
Maar toen miljardeninvesteerder en mede-oprichter van Sun Microsystems Vinod Khosla het stukje grond voor 37,5 miljoen dollar kocht, besloot hij dat het strand te mooi was om te delen. Hij sloot de wegen die ertoe leiden en bewoog hemel en aarde om het voor zichzelf te houden, ondanks dat de wet in Californië voorschrijft dat de kustlijn voor iedereen toegankelijk moet zijn.
Ondanks het inhuren van legertjes advocaten en een bizarre verdediging waarin een verbond uit 1848 van stal werd gehaald, verloor hij zijn claim. Misschien koopt hij nog een keer een ander strand - hopelijk ergens heel ver weg waar niemand er last van heeft.
5. Microsoft CEO Satya Nadella en de jongens achter GamerGate
Het is grappig (en tegelijkertijd eigenlijk helemaal niet) hoe vaak blunders in de techsector ten koste gaan van vrouwen. Satya Nadella beging een flater door te stellen dat het niet vragen om een salarisverhoging leidt tot "goede karma" voor vrouwen. Uiteindelijk zou afzien van meer geld moeten leiden tot meer vertrouwen en verantwoordelijkheid, zo redeneerde de baas van Microsoft.
Later probeerde hij deze uitlatingen recht te praten, maar hij mag er eerst maar eens voor zorgen dat er bij Microsoft meer vrouwen komen te werken - slechts 3 op de 10 personeelsleden is vrouw bij de IT-gigant.
Uber-nasty? Staff submits 5,560 fake ride requests
Erger nog waren de jongens achter GamerGate. Niet alleen zeiken zij vrouwen af die kritiek hebben op hun subcultuur, maar ze gingen zelfs zo ver ze te terroriseren. GamerGate - een schandaal dat zijn naam verkreeg door de gelijknamige Twitter hashtag - dreef afgelopen zomer naar de oppervlakte toen gamedesigner Zoe Quinn werd met de dood bedreigd toen een ex-vriendje haar geheimen prijsgaf op internet.
De haters kwamen met het verhaal dat inhield dat Quinn samen met journalisten (en vrouwen) samenzweerde tegen gamers. Quinn werd zo bang van de aanhoudende bedreigingen dat ze moest onderduiken. Hetzelfde gold voor een vrouwelijke gamedeveloper en een journaliste.
GamerGate anger at women all too real for gamemaker - The Boston Globe
6. Apple's kwaliteitsborging
"Als jij me iets geeft en je verwacht dat ik iets van je koop en alles dat ik voel is achteloosheid, dan ervaar ik dat als persoonlijk grievend", zei Apple designgoeroe Jony Ive eerder dit jaar. OK Jony. Hoe zit het dan met achteloze softwareontwikkeling, zoals bij bijvoorbeeld iOS 8.0.1 het geval was? Apple bracht deze update zo snel uit dat het barstte van de bugs. Slechts een uur na het beschikbaar stellen, werd de fix weer ingetrokken.
Apple is een geweldig merk, maar iets uitbrengen dat nooit uitgebracht had mogen worden is een beginnersfout. Dat mag nooit meer gebeuren.
Apple exec apologizes for breaking your iPhone with iOS 8.0.1
Reageer
Preview