Wat helpt nu echt om op je werk de beste prestaties te leveren? In dit artikel vind je een verzameling van de grootste productiviteitboosters. Allemaal zijn ze gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Tot 10 procent toename: de loopband
Heeft de bureaustoel zijn langste tijd gehad? Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota menen dat het verstandig is om kantoorwerkers voortaan op een loopband aan het werk te zetten.
Heb je nog meer vragen over, problemen met of wil je advies over het winnen van productiviteit, leg het voor aan IT-professionals op IT Q&A.
Lopend je werk doen is niet alleen beter voor de gezondheid, maar laat ook de productiviteit tot wel tien procent toenemen, zo blijkt uit een studie die in maart dit jaar werd gepubliceerd. In het onderzoek werden 40 werknemers van een financiële dienstverlener in de regio Minneapolis-St. Paul een jaar lang gevolgd. Voor het onderzoek werd het kantoor compleet verbouwd om de loopbanden te kunnen huisvesten.
De proefkonijnen verbrandden 7 tot 8 procent meer calorieën per dag en hoewel de productiviteit eerst wat inzakte, werd later een aanmerkelijke verbetering waargenomen. De reden: de actievere houding/beweging maakt dat meer bloed naar het brein vloeit. Volgens de onderzoeksleider kost het verbouwen van een werkplek zo'n 700 tot 1600 euro.
Tot 12 procent harder werken: gelukkig zijn
Werknemers die weinig stress hebben en zich gelukkig voelen doen 12 procent beter hun best. Dat blijkt uit een studie van de Britse Universiteit van Warwick onder 700 proefpersonen.
Gedurende de studie kregen de werknemers komische films te zien en kregen ze gratis chocolade, fruit en frisdrank aangereikt. Ook werden ze ondersteund bij en gestimuleerd om te praten over problemen in de persoonlijke sfeer.
"Bedrijven als Google investeren al langer in soortgelijke ondersteuning van medewerkers en zagen de tevredenheid daardoor flink toenemen", zegt onderzoeker Andrew Oswalt. "Voor Google ging het om een toename van 37 procent. Ook in wetenschappelijk gecontroleerde situaties, zorgt het bevorderen van het geluksgevoel van medewerkers voor resultaat."
Even slapen: tot 20 procent betere resultaten naderhand
Het doen van een dutje van dertig tot negentig minuten in de middag onder werktijd, leidt vervolgens tot een flinke toename in productiviteit en creativiteit, menen onderzoekers. Wat in Latijns-Amerika en Zuid-Europese landen al vrij normaal is, moet volgens hersenprofessor Vincent Walsh van de University College in Londen ook maar eens in de rest van de wereld worden doorgevoerd. De deskundige noemt het vreemd dat alleen 's nachts slapen tegenwoordig zo ingeburgerd is.
"Slaapbedden waren vroeger normaal in woonkamers om ook overdag een tukje te doen", zegt hij. "Als we mensen creatiever willen laten zijn, moeten ze minder gaan doen. Bedrijven moeten naps in de middag toestaan. Ze moeten af van de gewoonte van het in- en uitklokken."
Volgens Walsh maakt het brein in rustperiodes meer nieuwe connecties aan. Uit onderzoek blijkt dat dat mensen die een herhalende taak kregen toegewezen na het doen van een middagslaapje 20 procent beter presteerden.
Meer vakantie!
Europeanen hebben gemiddeld veel meer vakantie dan Amerikanen, maar zijn toch net zo productief. De Europese Unie vereist van lidstaten dat zijn fulltime medewerkers minstens 20 dagen per jaar vakantie mogen vieren, terwijl in de VS jaarlijks gemiddeld maar 12 dagen vrijaf wordt genomen (cijfer 2011, Expedia).
De Duitsers zijn met 35 gegarandeerde vakantiedagen in het jaar de meest gezegende populatie op aarde. Opvallend genoeg zijn zij tegelijkertijd ook het meest productieve volk. In 1436 uur per jaar krijgen Duitsers hetzelfde klaargespeeld als Amerikanen in 1804 uur. Grootste oorzaak van dit productiviteitsverschil is dat de Amerikanen op hun werk veel meer socializen dan Europeanen dit doen en langere pauzes houden. Vooral in Duitsland ligt de nadruk op kwalitatieve, individuele werkzaamheden en vroeg naar werk naar huis gaan, terwijl Amerikanen zich suf vergaderen en lang op werk blijven hangen.
10 procent winst door salaristransparantie
Weten wat je collega's verdienen helpt om zelf beter je best te doen. Uit onderzoek blijkt dat groepen mensen die weten wat anderen verdienen beter presteren dan groepen die niet van elkaar weten wat ze aan salaris opstrijken. Uit onderzoek van de Universiteit van Californië blijkt dit maar liefst 10 procent uit te maken.
Israëlisch onderzoek bevestigt de Amerikaanse studie en stelt daarbij dat mensen die denken dat ze hard werken maar daarvoor te weinig verdienen minder gemotiveerd zijn om daadwerkelijk hard te werken. Ook is het belangrijk om de opbouw van het salaris inzichtelijk te maken en niet alleen het totale bruto bedrag. "Het maakt niet uit hoe jij als werkgever het ziet", schrijven de onderzoekers. "Als je werknemers het als niet eerlijk beschouwen, heb je een probleem."
47 procent boost van creativiteit, concentratie en welzijn door planten
Een plant op je bureau maakt je creatiever, productiever en vergroot de kans op promotie. Dat is althans de uitkomst van een onderzoek van de Britse Universiteit van Exeter. Die lieten 350 bezoekers van een flora en faunashow taken verrichten in verschillende werkomgevingen met en zonder planten en zagen dat een groene omgeving rustgevend en motiverend werkt.
Ook in ziekenhuizen zouden planten een gunstig effect op patiënten hebben. Potplanten op de kamers van patiënten resulteren in minder pijn, angst en vermoeidheid. Daarbij zouden planten 50 tot 60 procent van (schadelijke) bacteriën wegnemen.
Thuiswerken geeft 13 procent productiviteitwinst
Wetenschappelijk onderzoek naar het effect van thuiswerken laat zien dat af een toe een paar shifts vanuit de huiselijke omgeving verrichten leidt tot minder ziekmeldingen, minder lange pauzes en gelukkiger werknemers.
De Stanford Graduate School of Business monitorde tien maanden lang de productiviteit van werknemers van een Chinees callcenters. Eén groep bleef gewoon op kantoor zitten, terwijl een andere groep soms vanuit huis mocht werken. De groep die kon thuiswerken, presteerde 13 procent beter, voornamelijk omdat er langer gewerkt werd én de efficiency per telefoontje steeg.
Staand werken, ook tien procent efficiënter
Net als de onderzoekers van de loopband op de eerste pagina van dit artikel, zien ook de wetenschappers die het effect van staand je werk doen zitten als het nieuwe roken. Facebook en Google zijn daarom voor een groot deel overgestapt op verhoogde bureaus zonder stoel. Ook een Letse start-up installeerde daarom maar eens een aantal sta-bureaus en keek of werknemers daarmee productiever werden door dit met de applicatie DeskTime te meten. Warempel, het hielp inderdaad. Maar liefst tien procent productiviteitwinst.
Uit Amerikaans onderzoek blijkt daarnaast dat mensen zich in een stoelloze ruimte minder gevangen voelen en daardoor creatiever zijn. Ook zou de betrokkenheid bij het werk hierdoor vergroot worden.
File: [Link]
Size: 5.317.767 bytes
Een 5 MB plaatje van twee benen op een loopband...
Reageer
Preview