Het is niet moeilijk om je te laten hypnotiseren door de kracht van technologie - als je nagaat wat er allemaal mogelijk is om je organisatie efficiënter te laten werken, tolt je hoofd van de kansen. Neem Google Glass en de eindeloze mogelijkheden die handsfree data voor je ogen zal creëren. Alleen al in de zorg is men dolenthousiast - stel je voor dat een arts relevante medische data tijdens een operatie kan oproepen of chirurgen elkaar op grote afstand bij een zeldzame ingreep kunnen assisteren. De impact van zo'n tool kan letterlijk levens veranderen.
Het is geen schande om enthousiast te worden van nieuwe technologie. Dat worden we bijna allemaal. Maar als de tools die bedoeld zijn om ons betere professionals maken in feite het tegenovergestelde doen, zijn er aanpassingen nodig. Onderzoek wijst uit dat onze behoefte om te multitasken en continu onze smartphones en tablets te checken ons eerder meer kwaad dan goed doet.
Multitasking veroorzaakt tijdverspilling
Hoogleraar psychologie Clifford Nass van Stanford University is ervan overtuigd dat multitasking meer schade berokkent dan het iets oplevert en dat het dodelijk kan zijn voor de creativiteit van individuen. Je denkt misschien: "Leuk en aardig, maar dit geldt niet voor mij. Ik krijg dankzij technologie veel meer gedaan dan de mensen om mij heen." Als dat zo is, lees dan verder.
Nass merkt op dat de mensen die zich het vaakst bezondigen aan multitasking, vaak daar ook het slechtst in zijn. Ze worstelen met het filteren van irrelevante informatie, hebben een ondermaats werkgeheugen en zijn snel afgeleid. Onderzoek van verschillende instituten bevestigen deze bevindingen.
In een ander artikel merkt hoogleraar psychologie David Sanbonmatsu van de Universiteit van Utah op dat het grootste probleem in dit tijdperk van connectiviteit is dat mensen niet aan het multitasken slaan omdat ze er goed in zijn, maar omdat ze zo meer afleiding krijgen. "Ze hebben moeite de impuls om een andere activiteit te doen volledig te aanvaarden."
Het meest interessante is dat de professionals die continu menen te moeten multitasken, zelf geloven dat ze daarmee productiever zijn dan anderen. Volgens Nass geloven ze dat ze echt ergens op moeten concentreren - bijvoorbeeld het afronden van dat salesrapport - ze dat goed kunnen. Maar in de praktijk blijkt deze groep nauwelijks over een goede laserfocus te beschikken.
Het goede nieuws is dat ons brein wel degelijk in staat is meerdere prikkels tegelijkertijd te verwerken. Het slechte nieuws: deze stimuli moeten wel met elkaar in verband staan. Dus als je werkt aan een aanvraag voor je business development groep en alle multitasking heeft hiermee te maken, dan is er niets aan de hand. De problemen ontstaan als je aan de aanvraag werkt, tegelijkertijd je tweets in de gaten houd, de nieuwskoppen leest op fok.nl en muziek luistert via Spotify.
De meesten van ons maken zich schuldig aan het gebruikmaken van meerdere media tegelijkertijd en doen dat waarschijnlijk al jaren. Het zal je dan ook niet verbazen dat een groot deel van de studenten op tegenwoordig gebruikmaakt van vier of meer devices als zij aan het werk zijn: een laptop, een telefoon, een iPad, een iPod – het loopt snel op.
De impact van multitasking op collega’s
Tot slot heeft multitasking niet alleen een negatieve uitwerking op ons eigen presteren, het is ook nadelig voor de mensen om ons heen. Door een telefoon of een tablet mee te brengen naar een vergadering om daar op het web te gaan surfen, ben je niet bezig met de agenda en leid je ook collega’s af.
Een eerder dit jaar verricht onderzoek onder studenten bevestigt dit punt. Deelnemers aan het onderzoek werden erop gewezen dat zij geen notities mochten maken op hun laptop tijdens een hoorcollege, maar een aantal “studenten” (ingehuurde stoorzenders) lapten die regels aan hun laars en maakten notities en surften wat doelloos rond op het internet – wat voor een aantal studenten zichtbaar was. Studenten die de multitaskers konden zien, scoorden na een toets over het hoorcollege 17 procent slechter dan degenen die geen zicht hadden op een stoorzender.
Reageer
Preview