Naarmate technologie steeds meer mogelijk maakt, maakt de mens ook steeds meer mogelijk met technologie. In het afgelopen jaar zagen we daar weer bizarre voorbeelden van, die vaak de main stream media niet hebben gehaald omdat ze buiten dat algemene denkkader vielen, We laten ze zien.
We laten nog even de 10 meest bizarre verhalen van 2016 zien, die eigenlijk door de meesten onopgemerkt zijn gebleven maar verregaande en rare gevolgen kunnen hebben voor onze toekomst. In de komende pagina zie je onder meer de erotische robot, biottech die de dood verslaat en de meest bizarre wapens.
Haal even diep adem en...
Google patenteert menselijke vliegenvanger voor auto's
Als de laatste tien jaar ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat Google aan alles denkt. Zoals bijvoorbeeld: in mei diende de techgigant een patent in op een soort menselijke vliegenvanger voor zelfrijdende auto's. Het idee: als een zelfrijdende auto van Google een voetganger raakt, zal de vliegenvanger voorkomen dat de voetganger afketst of onder het voertuig terecht komt en daarbij gewond raakt. Een beetje wonderlijke logica.
Het patent vermeldt onder meer: "De voorkant van het voertuig kan worden voorzien van een speciale coating die reageert op een voetganger en de voetganger vasthoudt op het voertuig in het ongelukkige geval dat de voorkant van het voertuig in contact komt met de voetganger." Om te voorkomen dat andere zaken blijven plakken aan de auto - insecten, vuil, eekhoorns - is de reactieve coating voorzien van een dunne 'eierschaal' die breekt bij de impact. Het patent bevat tevens een techniek om de onfortuinlijke voetganger van de auto af te pellen, "na enige tijd". Nee, echt...
AI breekt de code van het antieke spel Go
Helemaal terug tot in januari: onderzoekers bij Google publiceren een opmerkelijk rapport in Nature. Het blijkt dat het team van Google een AI hebben ontwikkeld dat de strijd aankan met grootmeesters in het oude Chinese spel Go - beschouwd als het meest complexe strategische spel ter wereld. Volgens wiskundigen is Go machtig veel meer complex dan schaken. Voorgaande computersystemen zijn nooit in staat geweest boven het amateurniveau uit te stijgen.
De AI heet AlphaGo en gebruikt neurale netwerktechnologie die de functies van het menselijke brein kan repliceren. Eigenlijk zet het AI-systeem twee digitale breinen in. In eerste instantie beschikte de AI over meer dan 30 losse zetten maar het creëerde al snel eigen strategieën door tegen zichzelf te spelen met duizenden spellen tussen de twee neurale netwerken. Alpha Go won in maart vier van de vijf wedstrijden tegen wereldkampioen Lee Sodol Oh.
Elektrische oordoppen geven serotonische sereniteit
Na enkele jaren van ontwikkeling en een crowdfundingcampagne die 6 ton opleverde kwamen in 2016 eindelijk de elektrische oordoppen Nirvana op de markt, oordoppen die de luisteraar in hogere sferen brengt via milde elektrische schokken vanaf hun muziekapparaat. Het concept is aantrekkelijk. Via kleine elektrische schokken stimuleert Nirvana de zenuwen in je oorkanaal, waardoor er in je brein de chemische stoffen dopamine en serotonine vrijkomen.
Tenminste, dat is de pitch, maar er zit een wetenschappelijke onderbouwing achter. Het systeem, dat 289 dollar kost, werd ontwikkeld door een team van wetenschappers en engineers die bestaande medische therapieën hebben aangepast. De oordoppen combineren de beat van je muziek met milde elektrische pulsen vanaf een 9 volts batterij. Ik heb ze daadwerkelijk al in een vroeg stadium uitgeprobeerd en het was opmerkelijk. Maar hoe jij het ervaart kan variëren.
Gigantische vechtrobots gaan elkaar te lijf
Is het in het huidige tijdsgewricht te veel gevraagd als we graag wat gigantische vechtrobots met kettingzaagarmen elkaar te lijf zien gaan? Ik vind van niet. Al enige jaren belooft het team van MegaBots een gevecht tussen zijn reus Mark II en de enorme Kuratas uit Japan.
Dit zijn niet de afstandbestuurde battle bots die we kennen van TV. Dit zijn vechtende robots van 4,5 meter groot die een menselijke bestuurder kunnen herbergen en slag kunnen leveren in een arena. Als het volgens plan gaat worden beide robots voorzien van zowel projectielwapens als wapens voor lijf-aan-lijf-gevechten (en met stevige veiligheidsfeatures om zowel piloot als toeschouwers te beschermen). Wellicht zit er zelfs een professionele vechtrobotcompetitie in. MegaBots heeft belangrijke sponsors gevonden en heeft daarnaast een mooie docu-serie online gezet.
Minikrachtenvelden besturen mini-microrobots.
Als iets enger is dan gigantische vechtrobots dan zijn het wel hele kleine zwermende robots die je niet eens kan zien. Engineers bij Purdue University zorgden voor een doorbraak in robotics met een systeem dat via magnetische krachtenvelden microscopische robots van energie kunnen voorzien en tegelijkertijd kunnen besturen. De microrobots die in het onderzoek werden gebruikt zijn "zo groot als stofmijten" maar de techniologie kan werken met robots zo klein als 250 microns.
Batterijen zijn geen optie op die schaal, en dus is deze oplossing met een magnetisch veld zo'n grote doorbraak. Plus dat de nieuwe technologie het mogelijk maakt dat zwermen microrobots complexe taken kunnen uitvoeren, taken die samenwerkend gedrag vereisen. "Denk aan mieren", zei chefonderzoeker David Cappelleri. "Ze kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen, maar werken samen in het uitvoeren van taken als het tillen en verplaatsen van dingen." Goed denkwerk. Wat kan er immers misgaan?
Goodyear komt met de band van morgen
In maart kwam bandenmaker Goodyear met een nieuwe bolvormige band die zelfrijdende auto's op elk moment een bepaalde kant kan laten opgaan - vooruit, achteruit, zijwaarts of diagonaal. Dat was zo'n vreemd ding voor dit op zich behoudende bedrijf dat veel marktkenners dachten dat het een vroege 1 april-grap was.
Maar nee. De Eagle-360 mag dan wel een conceptdesign zijn op dit moment, maar het is levensecht en Goodyear liet tijdens de 86ste Geneva International Motor Show in Zwitserland een werkend model zien. De truc? Het concept gebruikt een magnetisch tilsysteem dat het voertuig over de vier bolvormige wielen laat zweven, dus er zijn geen assen nodig. Een soort van magnetische aansturing moet energie overbrengen, maar buiten dat is alles nog in duister gehuld. Goodyear heeft geen technische details vrijgegeven. Nog meer rariteit: de 3D-geprinte bandendraden komen van een biometrisch ontwerp dat gebaseerd is op hersenkoraal. De toekomst ziet er grappig uit zo.
Biotech-bedrijf wekt de doden tot leven
In de afgelopen jaren hebben wetenschappers in het nieuwe veld van reanimatiemedicatie het idee gelanceerd dat de dood eerder een proces dan een gebeurtenis is en dat processen kunnen worden omgedraaid. In mei kwam het meest bizarre verhaal uit het veld van biotech van het Amerikaanse bedrijf BioQuark, toen het aankondigde dat het van plan is, jawel, de doden te laten herleven - zoiets. De onderzoekers proberen de hersenen van patiënten die klinisch dood zijn te laten regenereren.
De voorgestelde proef combineert meerdere procedures en therapieën die bedoeld zijn om de breinen van hersendode patiënten op te starten. Het plan is om stamcellen direct te injecteren in de hersenen, waardoor een proces wordt gestart die lijkt op wat reptielen gebruiken om verloren staarten en ledematen te laten hergroeien. Ook worden lasers en andere zenuwstimulerende technieken toegepast op de hersenstam. Het ReAnima Project (hoe verzin je het?) heeft naar verluidt toestemming gekregen van gezondheidsinstanties in India en werft nu potentiële patiënten.
https://youtu.be/IzUoe-9bKa0
Gekke wetenschapper bouwt laser-bazooka
Rechtstreeks van het DIY-front is dit de wonderbaarlijke zaak van de zelfgebouwde laser-bazooka, die wereldwijd in juli in het nieuws kwam. Het begon allemaal toen een YouTuber (die zichzelf styropyro noemt) een alarmerende video plaatste over een laser-apparaat die hij had samengesteld uit delen van een DLP-projector en schrootcomponenten die hij via eBay had gekocht,. Na een vriendelijke intro knalt onze gastheer alles (karton, hout, plastic) aan gort met zijn 200 Watt handzame laser.
Ter vergelijking: ga er eens vanuit dat de gemiddelde handlaser 0.005 Watt is. Zelfs een standaard lab-gebruikte laser is ongeveer een halve Watt. "Deze lieverd zit op 200 Watt, wat betekent dat het 400 maal sterker is dan de meest gevaarlijke meting van de FDAI", zegt styropyro in de video. Het is goed om te zien dat jonge mensen zich uitstekend zelf kunnen vermaken, vind je niet?
Werkelijke liefde voor een robot
Het is een algemeen gegeven in de academische wereld dat als je maar genoeg fondsen en tijd geeft studenten alles willen onderzoeken. Afgelopen zomer publiceerden studenten van Stanfords Departement of Communication een onderzoek waarin bleek dat mensen seksueel werden opgewonden van het aanraken van robots. Hoe kwamen ze tot die conclusie? Via wetenschappelijke methoden, natuurlijk.
In een serie experimenten werd een duidelijk totaal niet sexy Aldebaran NAO-robot geprogrammeerd om mensen te verleiden om diverse plekken van zijn humanoïde lichaam aan te raken. Vrijwillige deelnemers - vier vrouwen en zes mannen - werden uitgerust met sensoren om seksuele opwinding te meten. Participanten bleken in de 26 testen in 90 procent van de keren opgewonden te raken van het aanraken van de "minder toegankelijke" plekken op de robots lichaam. "Sociale conventies in het aanraken van seksuele zônes bij iemand werken ook bij lichaamsonderdelen van een robot", concludeerde de studie. Ja ja, de wetenschap maakt vooruitgang.
Wiskundige vergelijkingen onthullen het geluksgeheim
Wiskunde is natuurlijk de essentiële fundering van alle technologie. En techologie is op zijn beurt weer bedoeld om de mensheid ten dienst te staan. Dus we geven je nu wat nieuws dat we allemaal wel kunnen gebruiken. In juni 2016 kondigde een Brits team wetenschappers een historische doorbraak aan - een wiskundige vergelijking voor geluk. Geen grap. Het project werd uitgevoerd door belangrijke wetenschappers van verschillende Europese universiteiten en werd gepubliceerd in het prestigieuze Nature Communications.
Je hebt wel een aantal doctoraten nodig om het echt te kunnen bevatten, maar een poging is dit: door het kwantificeren van emotionele condities kan de vergelijking worden gebruikt om geluk te berekenen en zelfs te voorspellen in bepaalde omstandigheden, waarbij variabelen worden meegenomen als verwachtingen, risico, beloning en schuld. De vergelijking is het eindresultaat van een meerjarige samenwerking tussen wiskundigen, psychologen en neurologen. Als je wiskundig bent onderlegd kan je het onderzoek zelf lezen - het eerste en enige gepubliceerde recept om gelukkig te worden. Vooruitgang! Je kan het niet stoppen.
Reageer
Preview