Een van de voornaamste uitkomsten van de discussies tijdens het evenement was toch wel dat geen van de aanwezigen volledig private of volledig public gaat of blijft. Met andere woorden, iedereen heeft of gaat richting een gedistribueerde IT-omgeving, waarbij het volledige spectrum in aanmerking komt.
Voor sommige organisaties betekent een hybride of multicloud-benadering in eerste instantie bijvoorbeeld een focus op de digitale werkplek. Denk hierbij aan de overstap naar Office 365 of het inrichten van thuiswerplekken, terwijl andere organisaties al druk bezig zijn om bedrijfsdata van on-prem locaties naar de cloud te migreren, gevolgd door de applicaties en workloads.
Ontzorgen, maar ook de regie behouden
"Waar het uiteindelijk om gaat bij de cloud, is ontzorgen," zo stelt Laudy, "of dat nu gaat om connectiviteit of security." Daarom maken organisaties volgens hem de overstap. "Je hoeft je niet meer druk te maken van zaken zoals het patchen van je omgeving, dat doet de cloud-aanbieder voor je." Ontzorgen betekent volgens hem overigens niet dat je helemaal nergens meer naar hoeft te kijken.
Voor het uitbesteden van de basale zorg voor de omgeving, krijg je overigens wel een ander 'probleem' terug, zeker naarmate de IT-omgeving steeds complexer wordt in multicloud-deployments. Als je alles niet meer volledig in eigen beheer hebt, moet je slimmer omgaan met de data die je verzamelt om het overzicht en de regie te behouden. Zeker met het oog op security is dit natuurlijk cruciaal, maar ook als het gaat om resources. Analytics wordt dus steeds belangrijker naarmate je omgeving meer versplinterd raakt. Zonder analytics ontbreekt het aan de broodnodige inzichten.
Nu is het verzamelen van enorme hoeveelheden data niet het probleem voor organisaties, stelt Laudy. "De grote vraag is wat je ermee gaat doen. Daarvoor moet je ook kijken naar nieuwe technologieën zoals AI/ML." Juniper zet hier op dit moment vol op in met Contrail Enterprise Multicloud. Hiermee kun je zaken centraal inrichten op basis van geavanceerde en intent-based analytics. Dit alles vanuit een multi-vendor-benadering van de multi-cloud. Zoals Laudy het zegt: "Multicloud is multivendor, dus daar moeten de tools op ingericht zijn."
Technologie is niet meer dan een middel
Bij Juniper is men zich er echter terdege van bewust dat het simpelweg in gebruik nemen van een platform zoals Contrail Enterprise Multicloud niet voldoende is. Uiteindelijk is de gang richting een volwaardige multi-cloud strategie, waarbij iedere workload naar wens op iedere cloud kan draaien, niet primair een technische discussie. Het gaat er vooral om dat je als organisatie ingericht bent om de reis te ondernemen.
De term 'reis' hierboven is niet toevallig gekozen. Zo moet je het ook echt zien. Net als bij een reis, doe je er goed aan om niet alles tegelijk te willen doen, maar stapsgewijs te werk te gaan. Vandaar dat Juniper Networks een vijfstappenplan heeft bedacht, waarbij organisaties stapsgewijs van een device-led via architecture-led, operations-led en business-led naar een customer-led strategie worden geleid. Je wordt hierbij als het ware begeleid om IT-gerelateerde zaken steeds groter en vanaf een ander standpunt te zien.
De vijf stappen die organisaties volgens Juniper globaal moeten of kunnen doorlopen.
Waar een device-led-organisatie zich nog druk maakt om de capaciteit van de hardware die men (on-prem) heeft staan, denkt een customer-led-organisatie veel meer aan de waarde die bepaalde technologieën hebben voor de business en uiteindelijk de klant. Een dergelijke organisatie wil zich eigenlijk niet meer bezighouden met waar workloads en applicaties op draaien, maar kijkt puur naar de impact ervan op de klant/markt. Je verschuift de discussie dan uiteindelijk van een technische naar een strategische.
Blauwdruk voor organisaties
Het idee achter het vijfstappenplan van Juniper is dat je dit als een blauwdruk voor je organisatie kunt gebruiken. Met begeleiding vanuit Juniper kun je uiteindelijk methodisch aan de slag met het moderniseren van je organisatie.
Zoals altijd zal de praktijk weerbarstiger zijn dan de theorie en zal er nagenoeg geen enkele organisatie zijn die perfect in een van de vijf stappen past. Dat is ook helemaal niet nodig, stelt Laudy, omdat je de IT-infrastructuur opdeelt in kleinere segmenten en per segment bepaalt in welke fase je zit. "Als je al goed bezig bent met bijvoorbeeld microsegmentatie en microservices en daar dus al in stap drie zit, kan het best zo zijn dat je aan de switching-kant nog in de eerste stap zit," geeft hij als voorbeeld.
Het idee achter het vijfstappenplan is dat je dergelijke zaken kunt identificeren en er gericht mee aan de slag kan gaan. Dat wil zeggen, je kunt de juiste mensen binnen de organisatie met elkaar laten praten. Alleen dan kun je gestructureerd toewerken naar een verandering die past bij de ambities van je organisatie.
De juiste mensen
We haalden hierboven al even aan dat vooral de juiste mensen binnen organisaties met elkaar in gesprek moeten gaan om te kunnen moderniseren. Het is echter ook belangrijk dat je in het algemeen de juiste mensen hebt, die mee kunnen en willen in de transitie van de organisatie. Dat moet volgens Laudy ook zeker een vraag zijn die gesteld moet worden "Zijn wij als organisatie in staat om de mensen aan te trekken die ervoor kunnen zorgen dat we vooruit kunnen?"
Tijdens het evenement waar we met een zevental organisaties uit de markt spraken kwam deze vraag ook regelmatig bovendrijven. Het speelt dus ook zeker in de markt. Inhoudelijk verandert er voor werknemers dan ook behoorlijk wat. Iemand die zich voorheen vooral bezighield met het in racks hangen en onderhouden van servers, switches en dergelijke, zal moeten worden omgeschoold of elders aan het werk moeten gaan.
Voor een deel zal het een generatiekwestie zijn vooraleer we multicloud als de standaard gaan beschouwen. Daarna zal dit veel minder een rol spelen. Wachten zal echter geen optie zijn voor organisaties die serieus aan de slag willen met een vijfstappenplan zoals Juniper dat bedacht heeft. Als je nu wil profiteren van de mogelijkheden die er liggen, moet je actie ondernemen. Dit moet echter weloverwogen gebeuren, waarbij je groot denkt, klein begint en waarbij technologie vooral ondersteunend is aan de strategische wensen die je hebt.
Lees ook:
Het netwerk tussen private en cloud
Public cloud: ultieme volwassenheid of luchtspiegeling?
Hybride cloud: 'Je blijft altijd je eigen system integrator'
Reageer
Preview